Részletes reakciómechanizmusokkal leírt kémiai kinetikai rendszerek vizsgálata

Témavezető: Turányi Tamás

 

 

Kémiai reakciók tanulmányozásakor elsőként azt szokták felderíteni, hogy a reaktánsokból milyen végtermékek keletkeznek. Ez után vizsgálhatják azt, hogy a termékösszetétel hogyan változik a reakciókörülmények (pl. hőmérséklet, nyomás, kezdeti koncentrációk) változtatásával. Egy kémiai reakció teljes megismerését mutatja, ha felírják a részletes reakciómechanizmusát. Ez tartalmazza valamennyi fontos reakciólépést és a sebességi együtthatók hőmérséklet- és nyomásfüggését. Elterjedt részletes reakciómechanizmusok alkalmazása égések, valamint légkörkémiai, vegyipari és anyagtudományi folyamatok leírására. Az utóbbira példa a mikroelektronikában alapvetően fontos „kémiai gőzlerakódás” módszere (chemical vapour deposition, CVD). Az utóbbi évek fejleménye, hogy részletes reakciómechanizmusok jelentek meg a sejtekben lejátszódó biokémiai folyamatok leírására.

A részletes reakciómechanizmusokon alapuló vizsgálatok felhasználhatók arra, hogy új kémiai ismereteket szerezzünk. A számítások alapján meg lehet becsülni olyan anyagfajták koncentrációját, amelyek az adott rendszerben technikai okokból jelenleg nem mérhetők. A mechanizmusok kinetikai analízise alapján megtudható, hogy melyek az adott körülmények között legfontosabb reakcióutak, és hogy milyen kölcsönhatás van az egyes részfolyamatok között. A mechanizmusok és az azokon alapuló modellszámítások felhasználhatók olyan technológiák kifejlesztésére, amelyek alkalmazásakor jobb minőségű terméket állítanak elő, kevesebb melléktermék és szennyezőanyag keletkezése mellett, hatékonyabb energiafelhasználással. A légkörkémiai szimulációk arra adhatnak választ, hogy a levegőszennyezés káros következményei milyen beavatkozásokkal csökkenthetők leghatékonyabban. A jelenleg kizárólag alapkutatási szempontból érdekes reakciórendszerek esetén is a kinetikai analízis ezeknek a rendszereknek egy sokkal mélyebb megértéséhez vezethet el.

 

 

 

  1.         feladat: Robbanások és lángok számítógépes modellezése 

szükséges ismeretek: Reakciókinetika alapjai, készség számítógépi programok használatára.  

- A hidrogén, a szénmonoxid és a metán égése az égéskémia legalapvetőbb folyamatai közé tartozik. Ez az oka annak, hogy a folyamatosan új cikkek jelennek meg az egyes reakciólépések vizsgálatáról. A feladat olyan új reakciómechanizmus kifejlesztése, amely a legújabb kísérleti adatokat is tartalmazza és az eddigieknél pontosabban írja ezeknek az anyagoknak az égését. 

 - Az egyes anyagok égését leíró modellek továbbfejlesztésekor általában csak a reakciósebességi paraméterek (Arrhenius együtthatók, nyomásfüggést leíró paraméterek) javítására és felülvizsgálatára összpontosítanak. A transzport paraméterek (a diffúzió leírása többkomponensű és változó hőmérsékletű rendszerekben) és az M „harmadik test” ütközési hatékonyságát leíró paraméterekre általában az évtizedekkel azelőtti, becsléssel kapott értékeket használják. A feladat ez utóbbi paraméterek legújabb kutatások szerinti értékének és azok bizonytalansági határainak meghatározása irodalmazás alapján, majd annak számítógépes vizsgálata, hogy a szimulációs eredmények (lángsebesség, koncentráció-profilok) hogyan függenek a paraméterek bizonytalanságától.

 

  2.         feladat: Levegőszennyezés kialakulásának és terjedésének modellezése  

Szükséges ismeretek: Reakciókinetika alapjai, készség számítógépi programok használatára.

Korábban kifejlesztettünk egy számítógépes programot Magyarország fotokémiai levegőszennyezettségének szimulációjára.  Ennek alapján meteorológiai adatok felhasználásával két napra előre számítható a levegő minősége Magyarország tetszőleges pontjára, illetve pontosan és részletesen lehet korábbi nagy szmogeseményeket elemezni. A feladat a modell kémiai kinetikai részmodelljének felújítása a legújabb közlemények alapján és annak alkalmazása levegőszennyezettség számításokban.

 

  3.         feladat: Mi nem igaz az egyetemi tankönyvekben?  

Szükséges ismeretek: Reakciókinetika alapjai, készség számítógépi programok használatára.

Az összes fizikai kémia és reakciókinetika tankönyv tartalmaz példa” reakciómechanizmusokat és bemutat azokkal kapott számítási eredményeket. Úgy tűnik, hogy az eredeti számításokat nagyrészt az ötvenes években végezték el, az akkori kémiai ismeretek alapján. Az ábrák és megállapítások azonban könyvről könyvre szállnak, pedig egy részük nem igaz vagy nem pontos. A feladat a reakciókinetikai adatbázisok alapján a mechanizmusok felújítása, a számítások elvégzése és ezek alapján a szokásos tankönyvi megállapítások megerősítése vagy felülbírálata.

 

  4.         feladat: Összetett reakciórendszerek modelljeinek vizsgálata matematikai módszerekkel   

Szükséges ismeretek: Reakciókinetika alapjai, matematikai analízis és statisztikai módszerek ismerete, egy programozási nyelv ismerete

Az összetett kémiai kinetikai rendszerek modelljeinek vizsgálata a legtöbb esetben kimerül abban, hogy azokat néhány jellemző reakciókörülménynél alkalmazzák és a kapott eredményeket összehasonlítják a mérési adatokkal.

Az összetett kinetikai modellek általában csatolt közönséges vagy parciális differenciálegyenlet-rendszerek. A feladat korábban kifejlesztett matematikai módszerek alkalmazása, vagy új módszerek kifejlesztése a modellek vizsgálatára és az eredmények kémiai értelmezése. Égések, légkörkémiai rendszerek és biokémiai kinetikai rendszerek modelljeinek időskála-, lokális érzékenység- és globális bizonytalanság-analízise alapján gyakran lehet alapvetően új és meglepő kémiai ismeretekhez jutni.

 

 

További olvasmányok, hasznos linkek:

Égések számítógépes szimulációja az ELTE Fizikai Kémiai Tanszékén

A lángok kémiája és fizikája

Kémiai folyamatok kinetikájának leírása részletes reakciómechanizmusok alapján