1. Ismertesse a hőmérséklet mérésének elvét, hibaforrásait és a hőmérséklet szabályozásának fő szempontjait.
(20 pont)
2. Néhány szóval magyarázza meg (vagy definiálja) a következő
fogalmakat:
a) törésmutató és a teljes visszaverődés határszöge;
b) a Gibbs-féle fázisszabály és alkalmazása egykomponensű folyadék-gőz egyensúly
esetére;
c) Hess-tétele egy példán keresztül;
d) cellareakció potenciálja és kapcsolata a reakció affinitásával.
(20 pont)
3. Tételezzük fel, hogy valamely folyadék sűrűségét közvetlenül
egy mintájának ismételt tömeg- és térfogatmérésével határozzuk meg.
A minta tömegére a következő értékeket mértük:
m1=11,23 g
m2=11,10 g
m3=11,52 g
m4=11,31 g
m5=11,38 g
A térfogat mérés átlaga V=11,21±0,21 ml-nek adódott.
Adja meg
a) a tömegmérés átlagát és standard deviációját;
b) a tömegmérés standard hibáját (a tömegmérés átlagának standard deviációja);
c) a sűrűséget és a sűrűségmérés standard hibáját.
(20 pont)
4. Ismertesse a spektrofotometriás mérések fő alapelveit a következő
szempontok alapján:
a) a fényelnyelés fizikai háttere, hullámhossztartományai, az elnyelő anyag
gerjesztésének módjai;
b) a Lambert-Beer törvény;
c) egy spektrofotométer vázlatszerű felépítése, az egyes komponensek feladatainak
vázlatos ismertetésével;
d) az Ön által elvégzett spektrofotometriás mérés során milyen anyag fényelnyelését
vizsgálta és ebből milyen fizikai tulajdonságot határozott meg.
(20 pont)
5. Tételezzük fel, hogy egy karbamid oldat koncentrációját kell
meghatározni fagyáspont-csökkenésének mérésével. Tiszta víz fagyáspontjának
mérésekor a Beckmann-hőmérőről leolvasott hőmérséklet 4,475 °C volt. 20
g karbamid oldat 3,494 °C-on fagyott meg, úgy, hogy 0,253 g víz kifagyott
az oldatból a túlhűtés eredményeként. A kérdés a karbamidoldat tömegszázalékos
összetétele, akkor, ha ismerjük a következő adatokat:
Mkarbamid=60 g/mol
DTm=1,86 K mol-1
kg-1
Víz fajlagos hőkapacitása=4,18 J/g K
(20 pont)