I. ZÁRTHELYI DOLGOZAT
Fizikai-kémiai laborgyakorlat III. éves kémia tanárszakos hallgatók részére 1996/97, I. félév

1. Ismertesse a hőmérséklet mérésének elvét, hibaforrásait és a hőmérséklet szabályozásának fő szempontjait.

(20 pont)

2. Néhány szóval magyarázza meg (vagy definiálja) a következő fogalmakat:
a) törésmutató és a teljes visszaverődés határszöge;
b) a Gibbs-féle fázisszabály és alkalmazása egykomponensű folyadék-gőz egyensúly esetére;
c) Hess-tétele egy példán keresztül;
d) cellareakció potenciálja és kapcsolata a reakció affinitásával.

(20 pont)

3. Tételezzük fel, hogy valamely folyadék sűrűségét közvetlenül egy mintájának ismételt tömeg- és térfogatmérésével határozzuk meg.
A minta tömegére a következő értékeket mértük:
m1=11,23 g
m2=11,10 g
m3=11,52 g
m4=11,31 g
m5=11,38 g
A térfogat mérés átlaga V=11,21±0,21 ml-nek adódott.
Adja meg
a) a tömegmérés átlagát és standard deviációját;
b) a tömegmérés standard hibáját (a tömegmérés átlagának standard deviációja);
c) a sűrűséget és a sűrűségmérés standard hibáját.

(20 pont)

4. Ismertesse a spektrofotometriás mérések fő alapelveit a következő szempontok alapján:
a) a fényelnyelés fizikai háttere, hullámhossztartományai, az elnyelő anyag gerjesztésének módjai;
b) a Lambert-Beer törvény;
c) egy spektrofotométer vázlatszerű felépítése, az egyes komponensek feladatainak vázlatos ismertetésével;
d) az Ön által elvégzett spektrofotometriás mérés során milyen anyag fényelnyelését vizsgálta és ebből milyen fizikai tulajdonságot határozott meg.

(20 pont)

5. Tételezzük fel, hogy egy karbamid oldat koncentrációját kell meghatározni fagyáspont-csökkenésének mérésével. Tiszta víz fagyáspontjának mérésekor a Beckmann-hőmérőről leolvasott hőmérséklet 4,475 °C volt. 20 g karbamid oldat 3,494 °C-on fagyott meg, úgy, hogy 0,253 g víz kifagyott az oldatból a túlhűtés eredményeként. A kérdés a karbamidoldat tömegszázalékos összetétele, akkor, ha ismerjük a következő adatokat:
Mkarbamid=60 g/mol
DTm=1,86 K mol-1 kg-1
Víz fajlagos hőkapacitása=4,18 J/g K

(20 pont)


Vissza