KÉRDÉSEK
Javaslat a laboratóriumi felkészüléshez:
Sók oldáshőjének és hidratációhőjének meghatározása kalorimetriás módszerrel
1. Adja meg a reakcióhő származtatásának módját a kiindulási anyagok és termékek moláris entalpiájának segítségével. Nevezze meg a reakcióhő SI egységét.
2. Definiálja az állandó térfogaton, illetve állandó nyomáson vett hőkapacitás fogalmát. Adja meg a hőkapacitás SI egységét is.
3. Írja le Hess tételét.
4. Milyen feltételek teljesülése esetén lehet kalorimetriás úton egy reakció hőeffektusát meghatározni?
5. Adjon meg két módszert, amivel a kaloriméter hőkapacitását meg lehet határozni.
6. Meg kell-e határozni egy izoterm kaloriméter hőkapacitását? A választ indokolja is!
7. Milyen kaloriméter alaptípusokat ismer (a kaloriméter hőmérsékletének stabilitása szempontjából)? Mely paraméter állandó az egyes típusok esetén? Mi a közvetlenül mért paraméter az egyes esetekben?
8. Mi a kalorifer, és mi a szerepe a gyakorlaton elvégzendő mérés során?
9. Rajzolja fel vázlatosan a gyakorlaton használt kalorimétert, és nevezze meg az egyes részeket.
10. Nevezze meg azokat a főbb munkafázisokat, melyek segítségével egy só hidratációhőjét kísérletileg meghatározzuk.
11. Miért kell feltétlenül megszárítani a mintatartó csövet a só betöltése előtt?
12. Miért törekszünk arra, hogy a kristályvíztartalmú és a kristályvízmentes sóból kb. azonos anyagmennyiségeket mérjünk be?
13. Milyen adatokat kell feljegyezni a kalorimetriás mérés során, hogy az oldott só oldáshőjét ki lehessen számítani?
14. Hogyan számítjuk ki a kaloriméter hőkapacitását a benne lévő folyadék hőkapacitása nélkül? Mire szolgál ez az adat?
15. Milyen folyamatok hőeffektusának ismeretében lehet egy só hidratációhőjét meghatározni? Adja meg a számítás módját is.
16. Lehetséges-e, hogy adott ionvegyület kristályvíztartalmú és kristályvízmentes módosulatának oldáshője egyaránt pozitív (vagy negatív)? Indokolja meg a választ.
17. Rajzolja fel a só oldáshő mérésekor kapható hőmérséklet-idő grafikont (vázlatosan). Nevezze meg az ábrán a mérés egyes szakaszait.
18. Miért észlelünk hőmérséklet adatokat az elő- és utószakaszokban? Mire használjuk ezeket az adatokat?
19. Milyen módszerrel becsülhetjük meg a gyakorlaton végzendő kalorimetriás mérés relatív hibáját?