Koncentráció
és disszociációfok meghatározása fagyáspontcsökkenés mérésével
Bevezetés
Híg oldatok fagyáspontcsökkenésének
és forráspont-emelkedésének mérése útján meghatározható az oldott anyag molalitása,
majd ennek ismeretében az oldott anyag moláris tömege, ha az oldás közben az
oldott anyag molekuláris változáson nem megy keresztül. Ha oldás közben az oldott
anyag részben disszociál, akkor a fagyáspontcsökkenésből a bemérési koncentráció
ismeretében disszociációfok számítható ki. A fagyáspontcsökkenésre levezethető,
hogy
D
T = D Tm
mB (1)
ahol:
- D
T az oldószer és az oldat fagyáspontjának különbsége;
- mB az oldott
anyag anyagmennyisége egységnyi tömegű (1 kg) oldószerben (molalitás
vagy Raoult-koncentráció);
- D
Tm a molális fagyáspontcsökkenés. Ennek értéke csak
az oldószerre jellemző, az oldott anyag minőségétől független.
A fagyáspontcsökkenés mérése oldott
anyag moláris tömegének, az oldat koncentrációjának vagy a disszociációfoknak
a meghatározására csak akkor használható, ha a kivált szilárd fázis kizárólag
oldószerből áll. Adott oldószerben, híg oldatok esetén, ha oldáskor
az oldott anyag disszociál, akkor a disszociációs egyensúlyban jelenlévő
anyagmennyiség és a bemérési (disszociációt nem feltételező) anyagmennyiség
aránya azonos a mért, és a bemérési anyagmennyiséggel számított fagyáspontcsökkenés
arányával. Mivel a disszociációs egyensúlyban jelenlévő anyagmennyiség
függ a disszociációfoktól, ez utóbbi kiszámítható a fagyáspontcsökkenés méréséből,
ha a bemérési koncentrációt ismerjük.
Feladat:
Karbamidoldat koncentrációjának
és egy 1:1 elektrolitoldat disszociációfokának meghatározása fagyáspontcsökkenés mérésével
Mérési
eszközök:
2 db hőszigetelt üvegedény (a fagyasztókeverékeknek),
1 db Dewar-edény (elektronikus hőmérő referenciapontja), 1 db higanyos
hőmérő, 1 db elektronikus hőmérő és a hozzátartozó tápegység, 1 db Beckmann-hőmérő (szemléltetésképp),
1 db légköpeny, 1 db fagyasztócső (csiszolatos), 1 db üvegkeverő, 2 db fémkeverő,
1 db feszültségmérő (digitális), 1 db büretta, 2 db főzőpohár, 1 db porcelánmozsár és törő.
Felhasznált
anyagok:
desztillált víz, karbamidoldat,
1:1 elektrolitoldat, jég, konyhasó (technikai tisztaságú).
A
mérés végrehajtása
A fagyáspontcsökkenés meghatározása
szélesebb kémcsőben történik, amelyet légköpennyel körülvéve, hűtőkeverékbe
mártunk (1. ábra). A hűtőkeverék
edényének fedelén nyílás van egy erősebb drótból készült keverő és
a hőmérő részére, valamint abból a célból, hogy a fagyasztó edényt
közvetlenül a hűtőkeverékbe lehessen helyezni. A mérés a tiszta oldószer
és az oldat fagyáspontjának észleléséből áll. A hőmérsékletet elektronikus
hőmérővel mérjük, melynek működési elve azon alapul,
hogy a hőmérőben alkalmazott dióda nyitófeszültsége a vizsgált tartományban
jó közelítéssel lineárisan függ a hőmérséklettől. A hőmérő érzékenységét
a gyakorlatvezetőtől meg kell kérdezni. Kis hőmérsékletkülönbségek
pontos mérését az ún. Beckmann-hőmérővel is végre lehet hajtani (korábban
így végezték ezt a gyakorlatot, ld. Balthazárné Vass Katalin: Fizikai-Kémiai
gyakorlatok tanárszakos hallgatók számára, ELTE- jegyzet, 1993).
|
1. ábra.
Berendezés híg vizes oldatok fagyáspontjának mérésére
1. hőmérséklet érzékelő;
2. fagyasztó edény;
3. légköpeny;
4. keverő;
5. segédhőmérő;
6. sózott jég;
7. hőszigetelés;
8. csatlakozás az elektronikus hőmérőhöz.
|
Az első feladat az
oldószer fagyáspontjának mérése.
- A mérést számítógépes adatgyűjtéssel
hajtjuk végre. Kapcsoljuk be a számítógépet és a digitális feszültségmérőt! Az adatgyűjtő
programot az "fp" parancs kiadásával indítjuk el. A program menűjében töltsünk ki minden
adatot: adatgyűjtési gyakoriságra 1 s-ot adjunk meg, a felhasználók nevét (esetleg rövidítéssel)
és a vizsgált mintára vonatkozó megjegyzés rovatot (pl. víz 1. minta, karbamid 3. minta) is
tötsük ki. A "Mérés sorszáma" menűpontot nem kell megváltoztatni. Itt láthatjuk az
adatokat tartalmazó file nevét is a dátumot tartalmazó 02092501.fp formátumban. A számítógép a
filenév végén található sorszámot minden mintánál automatikusan eggyel megemeli.
A menűpontok között nyilak segítségével mozoghatunk, változtatásainkat az ENTER lenyomása
után tehetjük meg. A kurzort állítsuk a "Mérés" menűpontra, de NE üssünk ENTER-t.
- A fagyáspontcsökkenés méréséhez
három hűtőkeveréket készítünk. Először egyensúlyi darált jég–víz rendszert
készítünk a mérőhelyen található termoszba. Ebbe a termoszba helyezzük az
elektronikus hőmérő referenciapontját.
Ezután darált jég állandó keverés közben történő óvatos sózásával elkészítjük a
fagyasztáshoz használt hűtőkeverékeket
(–1 - –3 ° C-os, illetve –5 - –7 ° C-os). Darált
jég hiányában a darabos jeget porcelánmozsárban meg kell törni. A kényelmesebb
törés érdekében a jeget érdemes egy ruhadarabbal letakarni, s úgy törni.
-
A fagyasztóedénybe annyi (kb. 20 cm3) desztillált vizet töltünk,
hogy a belehelyezett hőmérő alatt és fölött mintegy kb. ujjnyi réteg legyen. Ezután
a hőmérőt és a keverőt dugójával a fagyasztó edénybe illesztjük,
ügyelve arra, hogy a hőmérő ne érjen az edény falához, és a keverő
ne súrlódjék, szabadon mozoghasson (1. ábra).
- A fagyasztó edényt először
közvetlenül (légköpeny nélkül) a hidegebb hűtőkeverékbe mártjuk. Ekkor elindítjuk
a számítógépes adatgyűjtő programot a "Mérés" menűponton az ENTER
leütésével. A fagyasztó edényt állandó, egyenletes keverés közben (másodpercenként
átlag egy mozdulat) addig hagyjuk ebben a hűtőkeverékben, amíg a víz fagyása
megindul, azaz a hőmérséklettel arányos feszültség minimumértéket vesz fel,
majd hirtelen elkezd nőni (ezt a számítógép képernyőjén látjuk majd). A fagyás
megindulásakor ugyanis a felszabaduló hő az oldatot a fagyáspontjára melegíti.
Ekkor a fagyasztó edényt a hűtőkeverékből gyorsan kiemeljük,
kívülről száraz papírvattával vagy ruhával gyorsan letöröljük, és a magasabb
hőmérsékletű hűtőkeverékbe merülő széles csőbe
(légköpenybe) illesztjük. (Megjegyzés: A gyors cselekvés fontos, mert számításainkban
azt tételezzük fel, hogy a fagyás adiabatikus rendszerben történik. Rövid idő
alatt viszont nem történik jelentősebb hőcsere a fagyasztócső
és környezete (hűtőkeverék, levegő) között, s így nem követünk
el nagy hibát.) A keverést tovább folytatva figyelemmel kísérjük a hőmérséklettel
arányos feszültségjel értékét. Az észlelést az egyensúlyi hőmérséklet beállásáig kell
folytatni, ami azt jelenti, hogy a feszültség kb. 1 percen keresztül nem mutat tendenciózus
változást. Ekkor az Esc billentyű leütésével leállítjuk az adatgyűjtést, s az
adatgyűjtő program visszatér a főmenűhöz.
- Ezután a fagyasztó
edényt kiemeljük, a jeget kezünkkel megolvasztjuk, s a fagyáspont észlelését
még kétszer megismételjük. Az utolsó mérés után a fagyasztó edényből kivesszük
a hőmérőt és a keverőt, majd megszárítjuk mind a három eszközt
tiszta, száraz papírvatta segítségével. A három mérés átlagát tekintsük az oldószer
fagyáspontjának, ha egyik mérési adat sem tér el az átlagtól jobban, mint a
szórás!
Figyelem! A fagyáspontnak megfelelő
hőmérséklet csak ott áll be biztosan, ahol a szilárd és cseppfolyós fázis
egymással érintkezik, és egyensúlyban van. Ezért állandó egyenletes keveréssel
gondoskodni kell arról, hogy a hőmérőt körülvevő rétegben mindkét
fázis jelen legyen.
A második feladat ismeretlen
koncentrációjú karbamidoldat fagyáspontjának mérése.
- Az oldószer fagyáspontjának meghatározása
után a tiszta, száraz edénybe 20 cm3-t töltünk a vizsgálandó oldatból.
Belehelyezve a hőmérőt és a keverőt, a fagyasztó edényt ismét
közvetlenül a hűtőkeverékbe mártjuk, és túlhűtjük. Az oldat fagyáspontjának
meghatározására a továbbiakban hasonlóan járunk el mint a tiszta víznél.
Az oldószerhez hasonlóan az oldat fagyáspontját is háromszor mérjük
meg!
A harmadik feladat a disszociációfok
meghatározása ismert koncentrációjú 1:1 elektrolitoldatban.
- A mérés menete pontosan megegyezik
a karbamidoldat fagyáspontjának meghatározásánál leírtakkal.
A mérési adatok lejegyzése.
- A laborvezető segítségével keressük ki
a mérés során készült file-okat, jegyezzük le a file-ok nevét, és jegyezzük le a file-okból a
túlhűlésnek, illetve a fagyáspontnak megfelelő feszültségértékeket. Figyelem! Minden file-ból
összesen két számadat kell!.
Beadandó:
- a
mérés során generált file-ok nevei a hozzátartozó mérés megnevezésével, valamint a megfelelő túlhűlés és
fagyáspont értékek
- a
karbamidoldat koncentrációjának átlaga és az átlag 95 %-os konfidencia-intervalluma.
- az
1:1 elektrolit disszociációfokának átlaga az adott koncentrációjú elektrolitoldatban, valamint a disszociációfok nagyságából levonható
következtetés.
Kiértékelési
segédlet:
- A tiszta víz és az oldatok fagyáspontjainak
különbségét (D
T)
a fagyáspontoknak megfelelő feszültségértékek különbségének
(DU)
és az elektronikus hőmérő érzékenységének (É) hányadosaként
számítjuk ki.
D
T=DU/
É (2)
A hőmérő érzékenységének értékét a laborvezetőtől
kérdezzük meg!
- A víz fagyáspontjának megfelelő feszültséget
a három mérés átlagából számítjuk. Az átlagolás azonban
nem tehető meg az oldatok esetében. Az oldatok fagyásakor kivált jég mennyisége
ugyanis a túlhűlés fokától függ. Ezért az oldatok esetén a fagyáspontcsökkenés, és ebből a koncentráció
értékét minden egyes mintára külön-külön kell kiszámolni (a víz átlagolt fagyáspontjához képest)!
A koncentrációkat ezen értékek átlagaként kapjuk.
- A tiszta oldószer fagyáspontja független
a kifagyott szilárd fázis mennyiségétől, oldatoknál azonban figyelembe
kell vennünk azt, hogy az észlelt fagyáspont annak az oldatkoncentrációnak felel
meg, amellyel a szilárd fázis valóban egyensúlyban van. Ez pedig eltér az eredeti
oldattól, mégpedig annál nagyobb mértékben, minél több oldószer fagyott ki az
oldatból. A mért fagyásponthoz tartozó egyensúlyi koncentrációt úgy határozzuk
meg, hogy a kifagyott szilárd fázis mennyiségével korrigáljuk az eredeti oldat
koncentrációját A kivált szilárd fázis tömegét (mj)
a túlhűtés mértékéből
(DJ
)
számítjuk ki. Minthogy a folyadékot a fagyáskor felszabaduló hő melegítette
fel a fagyáspontjára, és a fagyasztó edényben m tömegű c
fajlagos hőkapacitású és
DoH
fajlagos olvadáshőjű folyadék volt,
(3)
ahonnan mj kiszámítható.
A túlhűtés mértéke, a fagyáspont és a túlhűtés során előállított
legmélyebb hőmérséklet különbsége, a (2) egyenlet felhasználásával számítható.
A számítás során a híg oldat fajlagos hőkapacitását a desztillált víz hőkapacitásával
egyenlőnek tekintjük (elhanyagolás).
- A fagyáspontcsökkenés mért értékéből
a kifagyott jég mennyiségének figyelembe vételével számítsuk ki az eredeti ismeretlenként
kapott karbamidoldat tömegtörtjét és adjuk meg %-ban! A számítás során az ismeretlen
oldat sűrűségét tekintsük 1,000 g/cm3-nek (elhanyagolás),
s így az oldat tömege 20 g lesz.
- Az 1:1 elektrolitoldat disszociációfokának
számolásánál a kifagyott oldószer mennyiségét nem fontos figyelembe venni.
A számoláshoz szükséges adatok:
- DTm
értéke vizes oldatok esetén: 1,86 K kg mol-1.
- A víz fajlagos hőkapacitása:
4,18 J/(g K).
- A jég fajlagos olvadáshője:
333,1 J/g.
- A karbamid moláris tömege: 60
g/mol.
Ellenőrző kérdések